Dräkter
Kategori: Allmänt
Funderar ni på att köpa ny tävlingsuniform?
Innan man köper tycker jag man verkligen ska fundera igenom vad det är man söker och till vilket syfte?!
Syfte?! Att tävla i så klart!! - Så tänker nog de flesta! Det är ju helt sant men inte alltid helt självklart! I Sverige är det oftast föreningarna som köper in dräkterna som sedan de aktiva får låna. Oftast ingår tävlingsuniformen i medlems/tränings avgiften
Följande "check punkter" bör man se över innan man köper
*priset
*kvalitén
*Hur mycket/ofta de används
*Komforten
*Praktisk design
*Regler
Först och främst!!
Reglerna, ha koll på reglerna innan ni köper en dräkt. Här samlar jag information som kan vara bra att ha koll på. Men läs Tävlingsreglerna som finns på Svenska cheerleading förbundets hemsida.
* Alla som utför programmet ska ha lika utformade tävlingsdräkter
* Text eller reklam på dräkten som skadar sportens intresse tillåts ej.
* Genomskinlig/hudfärgat materiel räknas som bar hud. (Endast seniorer får visa magen)
* Senior lag som väljer att exponera stora delar av ryggen måste ha täckt framsida / Väljer att exponera stora delar av framsidan måste då ha täckt backsida. Om man är oklädd runt magen får inte, både partiet ovanför armhåla och hud under höftben exponeras. Man får inte se allt för avklädd ut och en överdel kan inte vara så liten som en BH.
* Junior och minior dräkter får inte vara avsett för att exponera deras kroppar. Man får ej visa magen. Ryggen ska vara täckt från en tänkt linje från ett BH-band och neråt. Samt får inte U-ringning tillämpas.
*Någon form av Sporttop/BH ska användas, undantag mini miniorer och miniorer.
* Underkläder får ej synas
*Byxor, shorts eller kjol ska användas
*partiet från ljumsken och uppåt ska vara täckt.
*Rumpan får ej synas, alltså vecket precis under stjärten ska vara täckt.
* Minor och Junior får inte endast använda beriefs eller hotpants . Shorts får användas men ska täcka 1/3 del av låret.
*För manliga utövare så ska byxor eller shorts användas och magen får ej visas.
Att köpa uniformer är en stor kostnad, priset varier så klart men ska ett helt lag ha nya uniformer så ÄR det en stor kostnad även om man väljer en billigare variant. Priset brukar gå hand i hand med kvalitén.
Man bör även se till att man har möjlighet att komplettera med fler dräkter i framtiden, då de kan gå sönder, behöver komplettera med andra storlekar, laget kanske växer. Man bör också ALLTID beställa minst en extra dräkt i den mest vanliga storleken.
Hur mycket ska dräkten användas?! Är det bara på tävling 2-4 gånger/säsong, de e ganska lite. Men då kanske man vill ha möjlighet att kunna ha samma dräkt i flera år.
DETTA är viktigt!!! Vi i Sverige har en tendens att alltid jämför oss med USA! I USA tävlar man nästan varje helg, de aktiva står själva för kostnaden för de dräkter som ska användas under en säsong... Det är ibland flera dräkter!
En annan sak som också brukar gå hand i hand är komfort och design. Desto mer design desto mindre praktiskt. Mer eller mindre alla aktiva som tävlar, använder på träningarna, en sporttopp. Speciellt de som har större byst. Köper man en dräkt där man inte kan använda en vanlig sporttopp under, så uppstår det ofta problem och poängavdrag vid tävling. Även om vissa dräkter har en tillhörande sporttopp så får ändå de storböstade problem. Det mest praktiska för lagen att ha en överdel utformad på ett sådant sätt att det finns möjlighet att kunna ha flera olika varianter av sporttopp under. Vi är alla olika med olika behov, hur man är utformade/utvecklad kan man inte rå över.
En annan sak som kan vara bra att ha koll på är religion och tro. Det finns i dag många svenskar som har en religion och levnadssätt som inte går ihop med en sedvanlig tävlingsdräkt. Kan bli aktuellt att nyttja hudfärgat tyg och någon form av huvudbonad, för dessa individer eller byxor med lämplig överdel för alla i laget. De beror också på vilka individer man vill nå ut till. Vill man visa ALLA att det är en sport för ALLA, då måste man fundera på vilka kläder man nyttja vid PR-jippon och uppvisningar. Samt se till att dessa individer har en tävlingsdräkt/dispens (eller hu man nu löser det) för att kunna tävla.
Rhinestones! Eller som på svenska kallas för pärlor. Idag finns det en uppsjö av utsmyckningsdetaljer i form av stenar, paljetter, pärlor osv.
Men vad ska man välja?! Bra att tänka på i denna fråga är först och främst säkerheten för dina aktiva. Att ha sådan utsmyckning på armar/bröst korg och, ja, mer eller mindre på hela överkroppen så kommer det mest troligt leda till att toppar och baser kommer riva sig på varandra vid fall och fångningar, Sjukt oskönt.
Sen är det även en kvalitéts fråga. Vill man innan varje tävling limma fast dessa stenar, för att man tycker det är kul och har gott om tid, då ska man definitivt ha pärlor på dräkterna. För det kvittar om det är en dyr eller billig dräkt om de sitter fast på överdelen eller underdelen, pärlorna kommer trillar av!
I situationer där lag behöver låna varandras dräkter för att det ska räcka till, eller för att föreningen inte kan/eller vill köpa en dräkt till varje individ, så finns det smarta lösningar. Jag personligen tycker det är väldigt listig lösning för att spara pengar till annat på, typ tävla utomland osv, genom att dela tävlingsuniform. Med tanke på att vi i Sverige oftast inte tävlar så ofta så tycker jag, att det kan vara helt rätt.
Genom att köpa bodys (kroppsdräkt som man har närmast kroppen) så kan exempel ett senior lag och ett junior lag dela dräkt. Därmed kan seniorerna välja bort bodyn om de vill visa magen och juniorerna har en body och trä dräkten över. I just detta exempelet behöver man då inte köpa två fulla uppsättningar av dräkter. Men det finns tusen lösningar på detta och jätte många olika bodys som gör det möjligt att flera lag kan dela på lite allt möjligt.
Däremot så kan det då vara trevligt med en personlig body och briefs, för det känns inte trevligt att behöva dela med någon annan. Dessutom är det viktigt att det är rätt storlek på de bodysar som sitter fast i skrevet och går upp över axlarna. Är den för kort går den sönder/lossnar och glider upp över, överdelen, är i vägen och kroppsadelar som kanske inte ska synas, blottas.
Text!
många vill ha text/mönster på sina dräkter, lagnamn eller föreningens förkortning, en stjärna på axeln, slogan eller vad som helst.
Det finns olika utformning på dessa texter. Det kan varaen bit tyg som sys fast på dräkten (tygmärke) eller färg som färgasdirket in i tyget. Om man väljer tygmärke så kan detta märke sprättas bort (om man är försiktig) då kan man sälja vidare dräkten. Men tygmärket skapar sömmar som är obekväma och själva tygmärket med tillhörande sömmar gör dräkten oelastisk, större risk för att dräkten gå sönder och oftast mycket obekvämt då tygmärket inte följer kroppen utan trycker in i huden och kan skava.
Väljer man däremot att texten "färgas" in i tyget, slipper man allt detta. Då behöver man i stället ta en extra funderare på vad man väljer för mönster/text. Skriver man ett lagnamn på dräkten så förstör man möjligheten att andra lag i framtiden skulle kunna använda den. Skriver man föreningensförkortning så kan man inte sälja dräkten vidare. Men dräkten kommer dock uppleveas som skönare att använda. För och nackdelar med allt.
Det kommer också i längden gynna en förening ekonomist, att köpa dyra dräkter som håller längre än billiga som behöver bytas ut ofta. En dräkt kan kosta allt från några hundra lappar (om det är en enklare variant och utan text) till flera tusen. Det belopp som jag oftast har hört det att det ligger runt (med frakt och allt) är ca 2000 kr/st då har dräkten god kvalité. Köper man en billigare dräkt, då är det oftast kina som gäller, ligger priset på ca 900 kr/st med mycket dålig kvalité och passform. Den billigare varianten håller ungefär en säsong (ca 6 användningstillfällen, sen börjar sömmar spricka, den dåliga passformen hjälper absolut inte till)
Shorts, kjol eller byxor?! Eller varför inte en blandning?
Byxor/tights/capri är inte ett helt fel val. Speciellt inte om man vill rikta sig till alla människor oavsett religion, tro, även de med hudbesvär kan känna en större trygghet.
Negativt, de är ofta gjorda i ett tyg som glatt/halt, försvårar vissa bygg där toppen står någonstans på ens ben eller ryggslut och det borde helt logiskt, bli varmare. Det kan också bli större problem med passformen då byxorna kommer täcka större delar av kroppen som inte alltid är utformad på ett sådant sätt att byxorna sitter bekvämt överallt på alla.
Kjol. Är helt klart standard lösningen för de flesta cheerlagen. Föredeln är att kjolen kan man flytta undan om om den är i vägen. Med briefs under, förhindrar man att rumpan syns. Passar på de flesta utövare oavsett kroppsform. Det negativa är att kjolen ibland upplevs som töntig. Den är oftast ganska kort och i dagsläget är det ingen som använder en sådan kort kjol privat så det kan krävas viss träning innan de aktiva känner sig helt bekväma i den. Samt kan den under vissa moment kan glida upp över rumpan och upplevas "fladdra" vid stunt. Jag kan personligen tycka att kjolarna nu förtiden är så små och tighta så även om de inte sitter helt på plats så är det inte mycket som "fladdrar"
Shorts (som täcker 1/3 av låret)
Detta är en lösning som kommer mer o mer. Fördelen med shorts är att man inte behöver bekymra sig vid bygg där toppen står på ens ben. Du blir inte lika varmt som i ett bar byxor. Nackdelen är helt klart passformen på shortsen. det vanligaste är att ben-delen på shortsen glider upp. Man kan lösa det genom att köpa lim och limma fast dem. Men det är inte bekvämt att limma fast något i huden som sedan "drar" i huden i stället.
Shorts upplevs som den bästa lösningen för Group stunt/partner stunt då man slipper ha en kjoldel som "fladdrar" runt.
Sedan finns det en del kombinationer av kjol och shorts (skorts). Då är det kjol framtill med shorts bak. egentligen är det ett par korta shorts där man sytt fast en tygbit framtill så det ser ut som en kjol. Tyvärr så ser jag inga nackdelar med denna lösning. Det jag har hört är att de inte alltid upplevs som vackra och framhäver inte ens bästa sidor. Men rent praktiskt har jag inte hittat några nackdelar, möjligvis att även dessa kan glida runt ibland och det gäller att se till att ha lämpliga underbyxor.
det finns flera varianter av skorts. Det vanligaste är att det är en kjol utanpå men shorts i, som allt sitter ihop i ett och samma klädesplagg.
Här har jag några exempel på hur en praktiskt modell på en tävlingsuniform kan se ut.
Det är bara modellen jag tänker på nu och inte färger och mönster på dräkterna.
Alla dessa modeller ger goda möjligheter för de aktiva att välja sporttopp med flera möjliga utföranden utan att den kommer synas.
Polo krage gör det praktiskt Något vidare runt halsen Något tightare runt halsen
men varmt och mindre många upplever det som vilket upplevs ibland som
bekvämt, anser många. bekvämare, men sporttoppen oskönt. Själv mönstret på
Inte alltid så snyggt med kommer sticka fram vid halsen. denna uniform är enligt
polokrage och heltäckande Själva mönstret på denna dräkt mig inte så attraktivt.
överdel. Därför mest aktuell Gör också dräkten "tidlös" Men modellen är praktisk.
för seniorer. och kommer kunna användas
i många år innan den upplevs
omodern.